جار بزنید، جار!

نعیم نوربخش، عضو پیوسته جمعیت رومه‌خوانان پایتخت

به گواهی سازمان جهانی رومه‌ها و انتشاردهندگان اخبار (WAN-IFRA) نخستین رومه تاریخ بشر در طلیعه قرن هفدهم میلادی مقارن با سلطنت شاه عباس کبیر به سال 984 خورشیدی در استراسبورگ فرانسه و به زبان آلمانی انتشار یافت. بنابر قول معروف نخستین رومه ایرانی نیز بیش از دویست سال بعد در بهار 1216 خورشیدی مقارن با سلطنت محمدشاه قاجار با نام کاغذ اخبار» به دست رومه‌خوانان ایرانی رسید. طبق آمار سامانه جامع رسانه‌های کشور» تا آذرماه سال 99 در مجموع 6364 نشریه چاپی مجوز انتشار کسب کرده‌اند که از این تعداد 320 نشریه باید به صورت رومه چاپ شوند. البته با احتساب نشریاتی که نسخه چاپی نداشته و صرفا به شکل الکترونیک منتشر می‌شوند، این تعداد دو برابر می‌شود.

از اینکه چه تعداد از این نشریات در عمل چاپ و منتشر می‌شوند آمار دقیقی در دسترس نیست اما تردیدی نیست که روی پیشخوان کیوسک‌های رومه‌فروشی در سطح شهر، تعداد نشریاتی که مشاهده می‌شود بسیار کمتر از آمار یادشده است. انتظار هم نمی‌رود تمام این نشریات به صورت کاغذی در یک کیوسک رومه‌فروشی یافت شود اما امروز به کمک فناوری شاهد راه‌اندازی کیوسک‌های برخطی هستیم که تعداد قابل ملاحظه‌ای از نشریات منتشر شده ایرانی را در اختیار اهل مطالعه قرار می‌دهند. بیشتر این نشریات به صورت اینترنتی و رایگان قابل دریافت بوده و باقی نیز با مبلغی کمتر از رقم درج‌شده روی نسخه کاغذی به راحتی قابل خرید هستند.

برخی گمان می‌کردند که با گسترش دسترسی به فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، نشریات چاپی کم‌کم اهمیت خود را از دست می‌دهند غافل از آنکه اهمیت این نشریات به خصوص رومه‌ها با تسهیل دسترسی به آنها از طریق اینترنت دو چندان شده است. دلیلش این است که جایگاه رومه‌ها تنها به واسطه رساندن فوری اخبار به دست مردم تعریف نمی‌شود بلکه محتوای تولیدی آنهاست که ارزش و مرتبه آنها را در چشم مردم و جامعه تعیین می‌کند. به همین دلیل می‌بینیم که بخش بزرگی از محتوای منتشره در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی از همین رومه‌ها و هفته‌ها و ماهنامه‎ها رونوشت‌برداری شده‌ است.

از آنجا که خواندن یک یا چند جمله یا دیدن تصویر و فیلمی کوتاه در شبکه‌های اجتماعی بیشتر جنبه تفنن و سرگرمی یافته است و انتظار نمی‌رود به کمک آنها شاهد اعتلای درخور تفکر انتقادی و صحیح میان آحاد جامعه باشیم، لازم است ترویج فرهنگ مطالعه نشریات همچنان به عنوان ابزار ترقی فرهنگ عمومی در دستور کار نهادهای آموزشی و فرهنگی کشور باشد. عرصه خبررسانی را باید از رومه‌نگاری جدا دانست هرچند مطالعات آکادمیک نشان می‌دهد که هنوز بخش اعظم اخبار توسط رومه‌ها تولید می‌شود. ترویج فرهنگ رومه‌خوانی در حقیقت کمک بزرگی به توسعه رومه‌نگاری تحقیقی در سطح کشوری و استانی است که فواید و آثار مطلوب آن نیاز به توضیح ندارد.

دسترسی به نشریات چاپی به خصوص رومه‌ها در بستر اینترنت بسیار آسان شده است. برخی نشریات دارای وبسایت اختصاصی بوده و همانجا نشریه خود را عموما به صورت رایگان عرضه می‌کنند. اما بیشتر نشریات به ویژه نشریات شهرستانی فاقد چنین امکانی هستند. خوشبختانه امروز چندین پلتفرم اینترنتی شکل گرفته که کار را برای رومه‌خوانان بسیار آسان کرده‌اند. از جمله این پلتفرم‌ها می‌توان به جار»، طاقچه»، مگ‌لند» و پیشخوان» اشاره کرد که به صورت یکجا تعداد زیادی رومه و مجله را در دسترس قرار می‌دهند.

من به عنوان یک رومه‌خوان حرفه‌ای از مشتری‌های ثابت پلتفرم جار» هستم. تعداد و تنوع رومه‌ها در این پلتفرم بسیار بیشتر است و روزانه بیش از صدوپنجاه رومه کشوری و استانی روی این پلتفرم قرار می‌گیرد. علاوه بر این تعداد زیادی هفته‌نامه، ماهنامه و حتی فصلنامه به صورت رایگان یا غیررایگان یکجا روی این پلتفرم یافت می‌شود. مزیت دیگر جار» این است که خدماتی متناسب برای هر مشتری ارائه می‌کند و مثلا به فراخور نیاز یک فرد عادی یا یک سازمان دولتی یا تجاری، خدمات حرفه‌ای و گسترده‌ای عرضه می‌کند. همچنین به غیر از دسترسی اینترنتی دارای اپلیکیشن تلفن همراه نیز می‌باشد که کار را برای من بسیار آسان کرده است. به همین دلیل پیشنهاد من به شما نیز این است که بدون تعلل دست به کارشوید و جار بزنید، جار!

https://www.jaaar.com

چرا فشار حداکثری فقط برای ما باشد؟

برندۀ مسابقۀ داستانِ کوتاه از سوی مجلۀ The Writer (مارس 2021)

فراگیریِ مهارت‌های نوین حقوقی

نشریات ,رومه‌ها ,صورت ,پلتفرم ,یک ,رومه ,به صورت ,این نشریات ,نشریات به ,است که ,این تعداد ,ترویج فرهنگ رومه‌خوانی

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

فواید ورزش دانلود فیلم و سریال و کارتون عاشق خدا کاسه تبتی بهترین منابع آموزشی برنامه نویسی فارسی دانلود درس پژوهی وبلاگ من نسیما COVID-19 اجاره و رهن آپارتمان